Välkommen till SPRUCE UP!
SPRUCE UP! innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som har fyllt 20 år.In English.
SPRUCE UP!
Din kundvagn är tom.

Om Champagne

Byt ut rödvinet mot champagne!
I Sverige förknippar vi nästan uteslutande champagne med högtidliga tillfällen. Champagne är ju förstås en festlig dryck som sprider en känsla av lyx och glädje. I Frankrike är det däremot vanligt att man förhåller sig till champagne som till vilket annat vin som helst. Det är lätt att förstå - champagne passar utmärkt både som aperitif och till alla typer av maträtter. Vissa champagner passar förstås bättre till lättare rätter, medan andra, särskilt de som är baserade på Pinot Noir-druvan, så kallade Blanc de Noirs, passar ofta bättre till kötträtter. Det viktiga att komma ihåg är att champagne är en utmärkt måltidsdryck som garanterat förhöjer matupplevelsen. Drick gärna din middags-champagne i väl tilltagna vinglas. Då släpps alla härliga doft- och smakämnen ut ordentligt.

Lagra dina champagner
Få viner är så lagringståliga som champagne. Du kan spara dina champagner i många år. Samma lagringsråd gäller för champagne som för andra viner, det vill säga liggande, mörkt och svalt.

Spara öppnad flaska
Blir det champagne över i flaskan? Det går utmärkt att spara i kylskåpet till nästa dag. Allt du behöver är en champagneförslutare. Den håller vinet fräscht i upp till två dygn.

Druvor
Vanligtvis används tre druvsorter för champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Chardonnay är en grön druva, Pinot Noir och Pinot Meunier är blåa druvor. Beroende på hur vinet från de olika druvorna blandas får man fram champagne med helt olika smakupplevelser. Den "typiska" aperitif-champagnen har ofta en sammansättning av cirka en tredjedel var av de olika druvsorterna. En champagne som uteslutande är baserad på Chardonnay kallas för Blanc de Blancs (vitt av vita druvor), och en champagne helt baserad på en mörk druva kallas Blanc de Noirs (vitt av svarta druvor). Oftast är Blanc de Noirs-champagner baserade på Pinot Noir. Därutöver finns det en oändlig mängd kombinationer av hur de olika druvorna blandas - lika många som varje champagnes unika smakupplevelse.

Kort om Champagne-metoden
Framställningen av champagne är vinvärldens mest reglerade process. I september/oktober är det skördetid. Alla druvor skördas för hand och pressas till must. Musten får sedan jäsa till vin, oftast i stora ståltankar. När jäsningen är klar över vintern, blandas vinet från de olika druvorna. Den stora konsten ligger i att år efter år blanda husets champagne så att det alltid smakar likadant. Därefter är det dags för en andra jäsning, denna gång i flaska. Nu tillsätts ytterligare socker och jäst, och flaskorna försluts med kapsyl. Det är vid denna andra jäsning som champagnen får sin karaktäristiska mousse. Enligt lag måste flaskorna förvaras liggandes i minst 15 månader. Under den andra jäsningen har det bildats ett jästavfall som sakta förs ner i flaskhalsen genom att flaskorna vrids ett åttondels varv varje dag i ett särskilt ställ tills dess flaskan står upp och ner. Nu är det dags för degorgering: flaskhalsen fryses ner, kapsylen skjuts av och med den åker jästfällningen ut. Nu fyller man på med lite vin för att kompensera förlusten och snabbt på med korken. Etikettera och färdigt!

Årgångs-champagner
De år då skörden är av särskilt god kvalitet, producerar de flesta odlare en årgångs-champagne. Kvaliteten på druvorna kan givetvis variera inom distriktet, liksom valet att ta fram en årgångs-champagne. Årgångs-champagnen har uteslutande vin från ett visst år, medan husets champagne oftast är en blandning av flera olika årgångar.

Vad betyder Brut?
Idag dricker vi mest torr champagne, Brut. Sockermängden i champagnen avgör söthetsgraden. En Brut innehåller 0-15 gram socker per liter. En Extra Brut 0-6 gram. Med över 15 gram per liter finner vi tre sötare champagne-varianter; Sec, Demi-Sec och den allra sötaste, Doux.

Åk till Champagne
Endast det mousserande vinet från Frankrikes nordligaste vindistrikt får kallas för champagne. Mousserande vin från Spanien kallas cava, från Tyskland sekt och från Italien spumante. Vad som gör just champagne unikt är förstås inte bara vinvärldens mest reglerade och kontrollerade framställningsprocess och område. Det är framför allt den exceptionella kvaliteten på råvaran, druvorna, som ges av den unika växtmån som råder i Champagne-distriktet. Resultatet är ett vin med en oöverträffad kvalitet som inte går att återskapa någon annanstans.

Det bästa sättet att få uppleva Champagnes unika miljö är förstås att själv besöka området och prova sig fram bland de över 15.000 olika champagner som erbjuds.

Det näst bästa alternativet är att köpa en direktimporterad Champagne-låda från SPRUCE UP!

Spruce up Spruce up Butiken K�p s� h�r Producenter Min egen Champagne Nyheter Om Champagne Bli medlem Provning/kontakt K�p h�r